Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 20.05.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Deputatii au adoptat tacit 16 initiative legislative
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/politica/deputatii-au-adoptat-tacit-16-initiative-legislative-578688.html


Camera Deputaţilor a adoptat tacit, săptămâna aceasta, 16 iniţiative legislative, printre care se numără şi cea care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităţilor naţionale.

În şedinţa de luni, deputaţii au adoptat tacit 11 propuneri legislative, cea mai importantă fiind cea referitoare la ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010, iar marţi încă cinci, printre acestea fiind eliminarea obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă pentru minorităţile naţionale.

Proiectul de lege, iniţiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale istoria şi geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a suscitat discuţii în Coaliţie, UDMR primind asigurări că aceasta va fi respinsă la Senat, for decizional în această chestiune.

Tot tacit, în condiţiile în care termenul de dezbatere şi vot final a fost depăşit, au trecut de Camera Deputaţilor şi alte 15 propuneri. Astfel, deputaţii au decis fără dezbateri că ministrul Sănătăţii devine membru permanent al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, relatează agerpres.ro.

Şi proiectul privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiat de deputaţii PDL Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda, a fost adoptat tacit de deputaţi. Iniţiativa a fost adoptată de Camera Deputaţilor în forma iniţială fără a se ţine cont de amendamentele adoptate în Comisia de cultură.

Propunerea legislativă prevede, între altele, sancţionarea cenzurii asupra comunicării radiodifuzorilor cu amenzi cuprinse între 100.000 şi un milion de lei.

Pe de altă parte, deputaţii au reuşit să adopte prin vot un proiect de lege prin care fostele cadrelor militare active îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1944 vor primi reparaţii morale şi materiale.

În schimb, deputaţii nu s-au exprimat prin vot asupra proiectului care prevede disponibilizări MAI, deşi acesta s-a aflat pe ordinea de zi a plenului.

În acest context, deputaţii Opoziţiei s-au declarat nemulţumiţi la finalul şedinţei de plen, acuzând faptul că Puterea amână votarea a peste 55 de legi organice, întrucât nu mai poate asigura cvorumul necesar pentru votarea acestora.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.